Direct naar hoofdinhoud

Rijkswaterstaat gunt Groot Variabel Onderhoud A15 aan Boskalis

Nieuws

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

De voorbereidende werkzaamheden voor het Groot Variabel Onderhoud starten in de zomer van 2024. Vanaf de zomer van 2024 wordt het asfalt vervangen, de bermen verlaagd en worden op diverse locaties geleiderail vervangen of hersteld. Daarnaast worden voegovergangen vervangen en reparatiewerkzaamheden aan viaducten en bruggen uitgevoerd. De werkzaamheden moeten volgens planning begin november 2024 zijn afgerond. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in de zomer van 2024 leiden tot hinder voor het verkeer, onder meer met weekafsluitingen.

Aanbesteding Groot Variabel Onderhoud A15
De A15 is een belangrijke verkeersader. De hinderaanpak is daarom een belangrijk onderwerp geweest in de aanbesteding bij het bepalen van de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Ook werden de aannemers uitgedaagd om duurzame asfaltmengsels aan te dragen voor de werkzaamheden. Boskalis Nederland is hierbij als winnaar uit de bus gekomen. De opdracht heeft een waarde van zo’n 23,5 miljoen euro.

David Vermeire, directeur projecten Boskalis Nederland: ‘Wij zijn trots dat we komend jaar met de koploperaanpak het groot onderhoud mogen uitvoeren aan de A15. Om veilig te kunnen werken hebben we de planning en fasering geoptimaliseerd. Tijdens de weekafsluitingen in de zomervakantie beperken wij met maatregelen op de omleidingsroutes de hinder voor de weggebruiker.
Met een slimme logistiek en duurzaam geproduceerd asfalt met hergebruikte materialen realiseren wij de meest duurzame aanpak.’

Silvia van Waardenburg, projectmanager Rijkswaterstaat:  ‘Samen sterk in duurzaamheid: met Boskalis Nederland als opdrachtnemer hebben wij vertrouwen in de koploperaanpak duurzame wegverharding. Onze uitdagingen zijn groot, maar met vertrouwen en toewijding zorgen we samen voor een veilige en bereikbare toekomst.’

Koploperaanpak duurzame wegverharding
Als grootste wegbeheerder van Nederland neemt Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid bij het behalen van de klimaatdoelen. We stappen daarom over op duurzame wegverharding, met de hoge kwaliteitsstandaard die we in Nederland gewend zijn. Onderweg naar klimaatneutraal en circulair werken, legt Rijkswaterstaat bij aanbestedingen de duurzaamheidslat voor asfalt steeds hoger.

De koploperaanpak moet investeringen in duurzame wegverhardingen voor bedrijven lonend maken. Daarom zorgen we dat tot 2030 ieder jaar in meerdere projecten, de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen. Zo verdienen duurzame koplopers hun innovatie terug en leveren zij samen met ons een bijdrage aan de transitie naar een duurzame infrasector.