Direct naar hoofdinhoud

PIM: de toekomst in asfalt

Acht grote Nederlandse wegenbouwbedrijven, waaronder Boskalis Nederland, hebben een uniform softwaresysteem ontwikkeld om realisatie en onderhoud van wegverhardingen te optimaliseren. Pavement Information Modelling (PIM) is een enorme stap in efficiëntie en procesbeheersing in asfalt, vertelt Berwich Sluer, manager Quality, Research en Support bij Boskalis Nederland. 

“Met de software van PIM volgen we het wegverhardingsproces digitaal, vanaf de ontwerpfase. We voeren alle gegevens over het project in: hoeveel asfalt er nodig is, welke mengsels we gaan gebruiken, welk materieel we daarvoor inzetten. Met PIM beschikken we altijd over actuele en juiste gegevens.”

Tijdsbesparing

PIM biedt nog veel meer voordelen, vertelt Berwich. “Bij een nieuw project kunnen we data hergebruiken, wat veel tijd bespaart én de kans op invoeringsfouten minimaliseert. Tussentijdse controles en keuringen? We verwerken ze direct in het systeem. Dat biedt overzicht voor onszelf als wegenbouwer, maar ook voor de opdrachtgever en andere betrokken partijen.”

Efficiëntie in de hele keten

PIM verbetert volgens Berwich de efficiëntie in de hele keten. “Asfaltaanvragen regelen we met PIM ook digitaal. Onze asfaltcoördinator logt in op de planning van de asfaltcentrale en ziet direct wanneer daar ruimte is. Zo verloopt de afstemming nog soepeler. Kortom: iedereen profiteert van PIM.”

Lees meer over het toonaangevende asfaltlab van Boskalis Nederland