Direct naar hoofdinhoud

Online NINA veiligheidstrainingen

De veiligheid van onze medewerkers is voor ons een kernwaarde. Ons doel: No Injuries No Accidents. NINA ligt verweven in onze bedrijfscultuur en wordt ondersteund door ‘Values en Rules’. Alle medewerkers en onze onderaannemers worden geacht deze waarden en regels ter harte te nemen. Daarom volgen onze medewerkers regelmatig NINA trainingen. Vanwege de COVID-19 maatregelen zijn de veiligheidstrainingen momenteel online. Menno van der Ploeg, directeur projecten bij Boskalis Nederland en Jan Tetteroo, assistent uitvoerder, namen onlangs deel aan de online NINA Management training.

Ook online kun je elkaar inspireren en enthousiasmeren
Beiden waren positief verrast door de opzet en interactie in de training. De online NINA Management training begint met een algemeen gedeelte waar collega’s met NINA en met elkaar kennismaken, waarna de deelnemers in groepjes doorpraten in ‘break-out rooms’. De kern van het programma bestaat uit het bespreken van persoonlijke veiligheidsdilemma’s en -situaties.

Stimuleren
Vooraf was Menno vooral nieuwsgierig naar hoe collega’s vanuit de organisatie met NINA omgaan in hun dagelijkse praktijk. “Boskalis is value-driven en stimuleert het goede gesprek over veiligheid. Veiligheidsregels kun je maar op één manier uitleggen. Values vragen meer van het individu. Ik merk dat je juist daardoor gaat nadenken over de bedoeling ervan.” Het mooie vindt hij dat de training dezelfde open sfeer had die zo belangrijk is voor de werkvloer. Deze training doet vrijwel niet onder voor een fysieke training.”

Verhalen delen
Dat is ook de ervaring van Jan. “Als je in de break-out room bij elkaar komt, voelt dat hetzelfde als wanneer je met z’n vieren fysiek rond de tafel gaat zitten.” Hij heeft veel geleerd van de input van collega’s uit andere disciplines, andere delen van de wereld. De training was voor Menno een bevestiging hoe belangrijk het is om verhalen te delen. “Ook als er een bijna-ongeval is gebeurd, moeten we de tijd nemen om het verhaal te vertellen. “