Direct naar hoofdinhoud

Nieuw land maken: IJburg

Boskalis Nederland levert in 2020 een nieuw kunstmatig eiland op in het IJmeer. Vijf vragen aan projectmanager Strandeiland IJburg Marcel ter Wengel die met zijn team dit nieuwe stukje Amsterdam aanlegt. 

Waar dient Strandeiland IJburg voor?

“Amsterdam IJburg is vol. Strandeiland IJburg biedt nieuwe ruimte voor wonen en recreatie.”

Hoe maakt Boskalis Nederland nieuw land?

“Onze schepen voeren zand aan uit het Markermeer en het IJsselmeer. We brengen steeds een halve meter zand aan en laten dat even rusten. Na circa vijftien lagen komt het zand boven het water uit. De grond is in het begin nog erg vochtig en kan in een paar jaar tijd nog zo’n drie meter zakken. Om dit proces te versnellen, halen we het water uit het zand met een speciale methode naar boven. De voorbereidingen voor huizenbouw, zoals de aanleg van riolering en wegen, kan zo al snel beginnen.”

Waarom is dit typisch een klus voor Boskalis Nederland?

Boskalis Nederland heeft veel ervaring met het maken van nieuw land. Drie mooie voorbeelden zijn Maasvlakte II, het herstel van het bijna weggespoelde Griend en de aanleg van MarkerWadden, de eilandengroep in het Markermeer. In Amsterdam legden we 22 hectare nieuw land aan voor het centrumeiland van IJburg. Dat deden we met zand uit de directe omgeving.

Wat is de uitdaging van werken in dichtbevolkt Amsterdam?

“Vooral bezoekers van buitenaf weten vaak niet dat er werkzaamheden plaatsvinden. Surfers, kajakkers en andere (onervaren) waterrecreanten kennen de betekenis van onze boeien en borden niet. En je kunt niet zien wat er onder water gebeurt. Om onveilige situaties en vertraging van het project te voorkomen, hebben we een patrouilleboot ingehuurd die recreanten in de gaten houdt.”

Wat voor duurzame keuzes maakt Boskalis Nederland voor project Strandeiland IJburg?

“Ook op dit project gaan we milieubewust te werk. Enkele van de grote binnenvaartschepen en baggerwerktuigen die we inzetten zijn verbouwd zodat de uitstoot van stikstof tot 90 procent is verminderd. Ook door biobrandstof te gebruiken beperken we de CO2-uitstoot. Het zijn dure maatregelen, maar het zijn investeringen in de toekomst. Boskalis Nederland én de opdrachtgever worden blij van de milieuwinst.” 

Naast het kunstmatige eiland zal Boskalis ook een natuurgebied aanleggen van ruim 3 hectare bestaande uit een rietlandschap en een mosselbank. Door het natuurgebied reeds in deze fase aan te leggen kan de natuur zich eerder ontwikkelen

Een kijkje nemen bij de aanleg van Strandeiland IJburg?