Direct naar hoofdinhoud

Meest duurzame weg van Nederland in gebruik genomen

De uitdagende opdracht die Boskalis Nederland kreeg voor de N470 was het groot onderhoud plús het realiseren van een energietransitie. Het werk is afgerond, de weg is in gebruik genomen.  Door besparing, het opwekken van duurzame energie en het verlagen en compenseren van CO2-uitstoot is de N470 nu een weg die niet alleen energie bespaart maar zelfs energie oplevert!

Traject
De N470 is een belangrijke schakel tussen de A4 Delft, de A13 langs Pijnacker Nootdorp naar Zoetermeer en de A12. Er zijn veel doorgangen, kruisingen en rotondes in dit traject dat door de stad loopt, door bedrijventerreinen, kassencomplexen maar ook een natuurgebied en de TU Delft campus. Groot onderhoud was nodig om de kwaliteit van de weg te verbeteren. Naast de geëiste maatregelen kreeg Boskalis Nederland de ruimte om zelf innovaties aan te dragen. De opdrachtgever koos voor duurzame maar ook beproefde methodes. Boskalis Nederland heeft veel ervaring met het toepassen van innovatieve duurzame oplossingen. 

Batterij
Het is de eerste weg met een zelfvoorzienend energiesysteem. Groene energie wordt lokaal opgewekt, opgeslagen en gebruikt. De 220 zonnepanelen in het geluidsscherm, de ‘Energy wall’ bij Delfgauw wekken voldoende energie op om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien. Een grote batterij zorgt ervoor dat de stroom die overdag wordt opgewekt, ’s avonds gebruikt kan worden. Dit is een van 16 innovaties die de N470 over de hele lengte van 17 kilometer de duurzaamste weg van Nederland maken. De wegverlichting zelf is vervangen door energiezuinige LED-armaturen die ook nog eens kunnen dimmen als het ’s nachts rustig is op de weg.

CO2 compensatie
De N470 is CO2-negatief doordat de weg meer COcompenseert dan dat er vrijkwam bij de werkzaamheden. Er is 1.600 ton CO2 uitgestoten tijdens onze werkzaamheden aan de N470, terwijl tijdens het groot onderhoud en de levensduur van de weg ruim 5.000 ton CO2 bespaard en gecompenseerd wordt met maatregelen in en rond de weg, zoals asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt, slimme verkeerslichten en natuurlijk het zelfvoorzienend energienetwerk langs de weg dat de lichtmasten en verkeerslichten van eigen duurzame stroom voorziet.

Bijzondere toepassingen

  • Energy Wall, die energie opwekt uit zonlichte en via windmolens
  • Natuurvriendelijke vegetatie, de “Honey highway”
  • Sedumbeplanting (vetplantjes) in de middenbermen
  • Biobased reflectiepalen
  • Rolweerstand verlagend asfalt

Monitoren
In dit project werkt Boskalis Nederland niet alleen samen met advies- en ingenieursbureau TAUW en Dynniq, specialist in energie en mobiliteit, maar ook met de TU Delft, die naast het tracé ligt. Hierdoor weten we nog meer wat bijvoorbeeld het effect is van een geluidsmaatregel. De komende jaren  meten, innoveren, monitoren we op en langs de weg. Die kennis kunnen we ook weer toepassen voor onze andere projecten.