Direct naar hoofdinhoud

GO Utrecht

Groot asfalt met zo weinig mogelijk belasting van de omgeving en het milieu. Dat was de uitdaging van Groot Onderhoud Utrecht. Bedrijfsleider Benjamin Duinstra: “Zowel Boskalis Nederland als opdrachtgever Rijkswaterstaat zijn daarbij gebaat bij een duurzame aanpak.”


Wat omvat Groot Onderhoud Utrecht?

“Binnen enkele maanden voerden we asfaltonderhoud uit op maar liefst twaalf(!) locaties binnen de provincie Utrecht. Daarbij werkten we zoveel mogelijk zonder het verkeer te storen. Ondanks de strakke planning zetten we volop in op integrale samenwerking en hielden we oog voor circulariteit en duurzaamheid.”

Het risico voor de opdrachtgever is groot. Hoe creëer je vertrouwen?

“Door in een vroeg stadium feedback- en Lean-planningsessies te houden met de klant, hebben we betere controle over de risico’s in de planning. Zo bouwen we vanaf het begin samen aan een efficiëntere planning. De provincie heeft dit als zeer prettig ervaren. Door hen mee te nemen in onze aanpak en het Lean-proces, hebben we vertrouwen gecreëerd in het behalen van de mijlpaaldata.”

Hoe gaan asfaltwerk en circulariteit samen?

“Bij dit onderhoudsproject gebruiken we milieuvriendelijkere asfaltmengsels. Het asfalt bestaat bijvoorbeeld voor 60% uit gerecycled materiaal. Bovendien produceren we het asfalt dat we gebruiken op een duurzame manier. Dat doen we in onze duurzame asfaltcentrale in Tiel, die veel minder gas verbruikt dan andere centrales.”

Hoe beperkt Boskalis Nederland de CO2-uitstoot? 

“Als primeur gebruiken we nu ook biobrandstoffen tijdens groot onderhoud. In dit geval een mix van 50% fossiel en 50% bio. Zo besparen we per 100.000 liter brandstof al 50.000 liter aan fossiele brandstof. Dit komt neer op een vermindering van 44% CO2-uitstoot.”

Hoe leveren jullie een werkvak al binnen vier dagen op? 

“Dat is te danken aan de inzet van onze oplevercoördinator, een echte specialist die verantwoordelijk is voor het opleverdossier. Zo kan ons uitvoeringsteam de focus op het werk houden. Door onze mobiele digitale keuringsmethode kan de opdrachtgever resultaten al binnen 24 uur inzien.” 

Lees meer over milieuvriendelijk asfalt

Lees meer over het gespecialiseerde asfaltlaboratorium van Boskalis Nederland