Direct naar hoofdinhoud

Boskalis Nederland gebruikt circulair beton in onderdoorgang N206

Opnieuw past Boskalis Nederland een circulaire innovatie toe. Een volledige toeritmoot van de nieuwe onderdoorgang voor de HOV-busbaan op project N206 ir. G. Tjalmaweg (RijnlandRoute), is gemaakt van duurzaam geopolymeer beton. “De betonstort van 22 februari was een mooie stap in ons streven om in 2050 volledig circulair te bouwen”, aldus Herbert van der Ham, hoofdconstructeur Boskalis Nederland.

Na de succesvolle vloerstort in januari, staan nu ook de wanden stevig op hun plek. Het duurzame geopolymeerbeton heeft vergelijkbare voordelen als regulier beton en de constructieve veiligheid is door Boskalis Nederland aangetoond. “Dit is hét moment om te investeren in dit soort oplossingen”, zegt Van der Ham. “Het milieubelastende cement uit regulier beton hebben we vervangen door een mix van onder andere hoogovenslakken, een restproduct uit de staalindustrie. De primaire grondstoffen zand en grind maken plaats voor secundair toeslagmateriaal gewonnen uit asfalt, oftewel een reststroom uit de wegenbouw. We hebben er opzettelijk voor gekozen om het beton toe te passen op een zonder bouwkuip toegankelijke moot van de toerit. Zo kunnen we de innovatie de komende tijd goed monitoren, veiligheid boven alles.”

Opdrachtgever provincie Zuid-Holland is opdrachtgever van de N206 ir. G. Tjalmaweg, één van de drie deelprojecten van de RijnlandRoute. De provincie, tevens de vergunningverlener en beheerder, levert een belangrijke bijdrage door de stap aan te durven deze innovatie toe te passen. Tim Janssen van ingenieursbureau Nobleo is als ontwerpleider betrokken bij het project. Het was aan hem om iedereen mee te krijgen in het innovatieproces. “Een open houding is essentieel als je wilt innoveren. Je bewandelt per definitie niet de gebaande paden van de normen en richtlijnen, ook niet in de uitvoering. We zijn blij met de open en transparante houding van onder meer onze partner SQAPE, die het duurzame cementmengsel ontwikkelde en Janssen Beton, die het gerecyclede materiaal levert en tot geopolymeerbeton verwerkt.”

Betonprijs Duurzame bouw
Dit is niet de eerste keer dat Boskalis Nederland bouwt met geopolymeerbeton. Van der Ham: “In 2021 wonnen we op De Nieuwe Verbinding N69 de Betonprijs in de categorie Duurzame bouw, mede door de toepassing van dit circulaire bouwmateriaal. Wat we nu op de N206 doen is een serieuze uitbreiding van het toepassingsgebied”, benadrukt hij. “Op de N69 ging het om een voorgespannen fietsbrug voor lichte belasting met een overspanning van 17 meter. Hier op de N206 hebben we het alleen voor de vloer al over 300 kuub geopolymeerbeton voor zware belasting. Daar zijn we als Boskalis Nederland best een beetje trots op.”

Bekijk de video