Direct naar hoofdinhoud

Boskalis baggert op waterstof in de Rotterdamse haven

In samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, ZEDhub, Nedstack Fuel Cell Technology & ROGER Renewable Energy B.V. hebben we een pilot uitgevoerd met het baggeren op waterstof. Op 12 juni 2023 is er daardoor voor het eerst in de Rotterdamse haven op waterstof gebaggerd. Een belangrijke mijlpaal!

Voorafgaand aan de pilot hebben wij op de werf in Capelle aan den IJssel de Medusa 2 voorzien van een elektrische kraan, een kraan die ook uniek is met zijn bereik tot 24 meter diepte. Tevens is er aan boord een container met een brandstofcel geïnstalleerd. Op de Maasvlakte is een container gevuld met waterstof aan boord gezet. De brandstofcel zet de waterstof om in elektriciteit en met deze elektriciteit wordt de elektrische kraan van de Medusa 2 aangedreven.

Wij willen graag ervaring opdoen met waterstof en het gebruiken van waterstof. Hiervoor is het gebruik aan boord van belang, maar ook de logistiek rondom waterstof zoals hoe krijg je een container gevuld en aan boord. Een hele fijne ervaring van de bemanning was dat er in stilte werd gebaggerd. Dit is positief voor de gezondheid en veiligheid aan boord.

Deze pilot is van groot belang. Boskalis Nederland heeft namelijk de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te opereren.

Boskalis baggert op waterstof in de Rotterdamse haven