Direct naar hoofdinhoud

Amaliaviaduct: kunstwerk met grote K

Het Amaliaviaduct is niet zomaar een kunstwerk. Het bekende architectenbureau Zwarts & Jansma Architects ontwierp het viaduct vanuit de gedachte dat het optimaal in het landschap moet passen. Ze kozen voor lange, vloeiende lijnen en dubbele kromming van de betonnen elementen. Het lijkt net een massieve wand: wie langs de 600 meter rijdt, ziet geen voegen. Werkvoorbereiders Civiel, Kevin Terpstra en Pim van Veenendaal werkten voor Boskalis Nederland aan het Amaliaviaduct op Maasvlakte 2. “Dit is uniek in Nederland.”

Piepschuimbekisting 

Voor de gekromde elementen liet Boskalis Nederland speciale bekisting van piepschuim maken. Precies zoals in het 3D-model zijn de vormen en raakvlakken buiten gerealiseerd. De afwerking voldoet aan CUR 100 en is super strak. “We hebben het heel goed voorbereid”, zegt Pim. “Veel aandacht in de ontwerpfase voorkomt problemen later in het project.”

Innovatieve bouwstof

Uniek aan dit project was ook de methode met gewapende grond. Kevin: “Vanuit EMM hebben we doeken geplaatst met Beaumix ertussen. De opdrachtgever was eerst afwachtend over deze nieuwe werkwijze. Maar het viaduct wordt nu in de media geprezen om de duurzaamheid van de techniek.”

Integraal in eigen huis

Voor Boskalis Nederland was dit het eerste echte integrale project, in eigen huis bedacht, ontworpen en uitgevoerd. Projectmanager Pim: “Veel van onze specialisten hebben hier op meerdere plekken in het land aan gewerkt. EMM bouwde de grondconstructie, civiel deed het beton, onze asfaltploegen deden hun werk en kerngebied infra bracht de wegen aan. Als die elementen dan bij elkaar gebracht worden en precies op elkaar moeten aansluiten is dat echt een spannend moment.” 
En het is gelukt, daar zijn architect, opdrachtgever, aannemer en weggebruikers het over eens. “Dit is een kunstwerk met een grote K.”