Sanering van de steunberm van de Westdijk bij Bunschoten is nodig omdat uit onderzoek is gebleken dat de in 2016 aangebrachte Thermisch Gereinigde Grond in de kern van de steunberm niet voldoet aan de gestelde normen. Boskalis Nederland voert de sanerings- en herstelwerkzaamheden uit.
De Westdijk is in 2016 versterkt. De Thermisch Gereinigde Grond (TGG), die toen is aangebracht, voldoet niet aan de gestelde normen. Aan Boskalis Nederland de opdracht de dijk over een lengte van 2,1 kilometer te saneren en herstellen zonder dat vervuilde grond achterblijft. Dat betekent ook de kleilaag bovenop de TGG afschrapen. En een klein randje van de kleilaag mee afvoeren om te voorkomen dat er restanten van de grond achterblijven.
Per compartiment
Zo’n 80.000 kuub vervuilde grond in de Westdijk vervangen we door schoon zand. Een saneringswerk van een jaar dat vraagt om grote nauwkeurigheid. De TGG in de steunberm van de dijk wordt compartiment voor compartiment verwijderd. Per compartiment worden er tijdelijke damwanden geplaatst. Die zorgen dat er geen verzakkingen in de omgeving ontstaan door de spanningsbemaling die nodig is om de sanering in den droge uit te kunnen voeren. Vervolgens worden ook de kavelsloten in de polder schoongemaakt. In het najaar van 2021 willen we de klus klaar hebben, dan ligt er in Bunschoten weer een veilige én schone Westdijk.
Foto: De Stentor