<strong>Groot onderhoud plus het realiseren van een energietransitie. Dat was de opdracht voor de N470. Door besparing, het opwekken van duurzame energie en het verlagen en compenseren van CO2-uitstoot is de N470 een weg geworden die niet alleen energie bespaart maar zelfs energie oplevert. </strong>
De N470 is een belangrijke schakel tussen de A4 Delft, de A13 langs Pijnacker Nootdorp naar Zoetermeer en de A12. Er zijn veel doorgangen, kruisingen en rotondes in dit traject dat door de stad loopt, door bedrijventerreinen, kassencomplexen maar ook een natuurgebied en de TU Delft campus. Groot onderhoud is nodig om de kwaliteit van de weg te verbeteren. Boskalis Nederland zorgt door diverse innovaties dat deze weg letterlijk energie geeft.
CO2 neutrale weg
Opdrachtgever provincie Zuid-Holland streeft naar een CO2 neutrale N470: alle CO2 die is uitgestoten tijdens de realisatiefase is dan helemaal gecompenseerd en zelfs meer dan dat. Na 12 jaar moet door duurzame innovaties minimaal 64,5 % meer CO2 zijn bespaard dan dat tijdens het onderhoud is uitgestoten. Naast de geëiste maatregelen kreeg Boskalis Nederland de ruimte om zelf innovaties aan te dragen. De opdrachtgever koos voor duurzame maar ook beproefde methodes. Boskalis Nederland heeft veel ervaring met het toepassen van innovatieve duurzame oplossingen.
Zonnepanelen en windmolens
De opdrachtgever wil met de weg ook bijdragen aan milieubewustwording. Daarom bouwden we een batterij die de energie die we opwekken met de weg op kan slaan. Met de kleuren van een stoplicht laten we weggebruikers zien hoever de batterij is opgeladen. We gaan ook energie opwekken met zon en wind via onder andere een geluidswal met zonnepanelen. Deze geluidsmuur tussen de oprit A13 en de wijk Emerald wordt een ‘Energy Wall’ met verwisselbare panelen met een functie, zoals het filteren van fijnstof of het opwekken van energie uit zonlicht en wind. De wind komt vanuit de geïntegreerde windmolens in de geluidsmuur, de ‘windleaf’. Besparen doen we met ledverlichting in onder andere de verkeerslichten en met smart mobility. Het stoppen en optrekken van een vrachtwagen kost een liter brandstof. de verkeersregeling zo instellen dat een vrachtwagen kan doorrijden, zorgt dus ook voor een aanzienlijke besparing.
Meer bijzondere toepassingen
- Energy Wall, die energie opwekt uit zonlichte en via windmolens
- Natuurvriendelijke vegetatie, de “Honey highway”
- Biobased reflectiepalen
- Rolweerstand verlagend asfalt
Samen met Dynniq en TU Delft
In dit project werkt Boskalis Nederland niet alleen samen met Dynniq, specialist in energie en mobiliteit, maar ook met de TU Delft, die naast het tracé ligt. Hierdoor weten we nog meer wat bijvoorbeeld het effect is van een geluidsmaatregel. We gaan 12 jaar lang meten, innoveren, monitoren op en langs de weg. Die kennis kunnen we ook weer toepassen voor onze andere projecten.