Direct naar hoofdinhoud

Maasvlakte 2 Rotterdam

Nieuw land voor uitbreiding Rotterdamse haven!
Door het aanleggen van een nieuw gebied ter grootte van 2.000 hectare in zee, hebben we de Rotterdamse haven 20% groter gemaakt. Deze nieuwe zone is ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol!

Grootste containerschepen

Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte PUMA, een samenwerkingsverband van Boskalis Nederland en Van Oord heeft in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam tussen 2008 en 2013 het eerste gedeelte van Maasvlakte 2 - de uitbreiding van de Rotterdamse haven gerealiseerd. Maasvlakte 2 is gelegen ten westen van de eerste Maasvlakte. De eerste fase van Maasvlakte 2 omvat 700 hectare nieuw haventerrein. De havenbekkens zijn tot -20m NAP uitgediept, zodat ook de grootste containerschepen kunnen afmeren. 

Zeewering

Een belangrijk onderdeel van het project is de aanleg van de totale zeewering. Deze is 11 kilometer lang en bestaat uit een harde (stenen) en een zachte (duinen) sectie. Hiervoor zijn 20.000 betonblokken gebruikt, elk met een gewicht van 40.000 kilo. Van de 7 miljoen ton gebroken rots is ongeveer een vijfde hergebruikt van de bestaande zeewering van Maasvlakte 1. Samenwerkingsverband PUMA was ook verantwoordelijk voor de bouw van de kaaimuren, de spoorwegen en wegen van het Maasvlakte 2-project.

Prijswinnaar

De aanleg van Maasvlakte 2 won in 2015 de prof. dr.ir. J.F. Agema prijs voor innovatieve waterbouwkundige werken.

Omvang totale uitbreiding 

  • Op- en overslag containers: 620 hectare
  • Chemie (inclusief innovatieve industrie): 210 hectare
  • Distributie: 170 hectare

Project in cijfers: 

  • 3,5 kilometer harde zeewering van stenen en blokken;
  • 7,5 kilometer zachte zeewering met strand en duin;
  • 2,2 kilometer deep sea kade (20 meter), inclusief bodembescherming;
  • 1 kilometer kade (11 tot 13 meter diepte) voor binnenvaart- en kleine zeeschepen, inclusief bodembescherming;
  • 5 kilometer oeverbescherming.

Gerelateerde projecten

Meten-is-weten

Project Meanderende Maas

Project Meanderende Maas gaat de Brabantse Maasdijk van Ravenstein tot Lith versterken, de Maas aan Gelderse en Brabantse zijde meer ruimte geven én het gebied mooier en economisch sterker maken. Waterschap Aa en Maas heeft medio 2021, mede namens de partners van project Meanderende Maas, het project gegund aan Boskalis Nederland.

Project A2

Verbreding A2 tussen knooppunten Het Vonderen en Kerensheide

Boskalis gaat de snelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide verbreden in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze verbreding naar 2x3 rijstroken plus vluchtstrook is noodzakelijk om de doorstroming van de enige noord-zuid snelwegverbinding in Zuid/Midden-Limburg te verbeteren. De opdracht kent een contractwaarde van circa EUR 190 miljoen met naar verwachting een doorlooptijd tot eind 2027.

Kruispunt De Vijfhoek Impressie Toekomstige Situatie (1)

N516 Thorbeckeweg

De gemeente Zaanstad, gemeente Oostzaan, Vervoerregio Amsterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland willen de doorstroming van het verkeer in Zaandam Zuid verbeteren.

Boskalis Nederland B.V. 2 Pva Duurzame Leefomgeving Edit 2

Ombouw verzorgingsplaats kloosters A58

Wij hebben samen met onze partner Van der Zanden de opdracht van Rijkswaterstaat ontvangen voor de ombouw en het meerjarig onderhoud van verzorgingsplaats 2.0 Kloosters aan de A58. We zijn erg blij en trots dat we deze opdracht hebben mogen ontvangen!

Belfeld 9

Dijkversterking Belfeld

Aannemerscombinatie MaaSamen gaat dit project in opdracht van Waterschap Limburg uitvoeren. MaaSamen bestaat uit aannemersbedrijven Van de Biggelaar, Van de Wetering en Boskalis. 

Vmr

Vismigratierivier

Een kilometerslange rivier op de grens van de Waddenzee en het IJsselmeer. Boskalis Nederland is de aannemer die dit unieke deel van de Vismigratierivier bij de Afsluitdijk gaat maken. Het project helpt vispopulaties te herstellen. De Europese aanbesteding voor het rivierdeel is op 4 december 2023 door provincie Fryslân definitief aan ons gegund. Na de uitvoering gaan wij de hele Vismigratierivier voor tien jaar onderhouden.