Direct naar hoofdinhoud

Aanleg proefproject Brede Groene Dijk

Waterschap Hunze en Aa’s is gestart met de aanleg van het Demonstratieproject Brede Groene Dijk. De zeedijk langs de Dollard wordt over een lengte van 750 meter verbreed met klei, die is gemaakt van slib uit het Eems-Dollardgebied. Als onderdeel, en in opdracht, van EcoShape voert Boskalis Nederland en Van Oord Nederland in de Combinatie BGD v.o.f. de werkzaamheden voor de aanleg van de ‘Brede Groene Dijk’ uit.


Waterschap Hunze en Aa’s is gestart met de aanleg van het Demonstratieproject Brede Groene Dijk. De zeedijk langs de Dollard wordt over een lengte van 750 meter verbreed met klei, die is gemaakt van slib uit het Eems-Dollardgebied.

De zeedijk langs de Dollard moet worden versterkt om ook in de toekomst veilig te blijven. Vooruitlopend op de toekomstige dijkversterking wordt als test- en monitoringsvak de dijk vanaf half mei over een lengte van 750 meter verbreed met lokaal gewonnen en gerijpte klei.
De aanleg van de dijk is gereed op 1 oktober 2022.

Kleitransport
Voor de aanleg van de dijk brengt het Waterschap via EcoShape tot en met 22 juli een gedeelte van de benodigde klei vanaf de Kleirijperij aan de Valgenweg in Delfzijl naar de Brede Groene Dijk. De overige benodigde klei is lokaal gewonnen in de kwelder, ook is er in de kwelder door EcoShape slib gerijpt tot klei. In totaal zal er voor dit demonstratie stuk ca. 115.000 m3 klei worden verwerkt.

Onderzoek
Door uitgebreid onderzoek is inmiddels veel informatie over de sterkte van de gerijpte klei verzameld. EcoShape gaat het proefproject 3 jaar lang monitoren. Als de proef een succes blijkt, dan versterkt het waterschap ook de rest van de dijk op deze manier. Het plan is om daarvoor kleirijperijen langs de zeedijk aan te leggen. De klei is dan al op de locatie waardoor transport niet nodig is.

Samenwerking
EcoShape voert de werkzaamheden uit in opdracht van Rijkswaterstaat en het waterschap Hunze en Aa’s. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Waddenfonds zijn de financiers. Het project is onderdeel van het programma Eems-Dollard 2050 waar ook de gemeente Eemsdelta bij betrokken is en dat onder leiding staat van de provincie Groningen.

Uitvoering van de werkzaamheden
Als onderdeel, en in opdracht, van EcoShape voert de Combinatie BGD v.o.f. (projectcombinatie van de bedrijven Boskalis Nederland en Van Oord Nederland) de werkzaamheden voor de aanleg van de ‘Brede Groene Dijk’ uit. De realisatie van het proefproject wordt als voortvloeisel vanuit een bouwteamfase uitgevoerd waarbij de projectcombinatie van Boskalis en Van Oord tevens verantwoordelijk is voor het monitoren en verzamelen van diverse gegevens gedurende de aanleg. Deze gegevens zijn onderdeel van het onderzoek van EcoShape.

Gerelateerde projecten

FF141688

Dijkversterking Vlieland

Op woensdag 11 oktober 2023 hebben wij samen met Rijkswaterstaat het contract ondertekend om de dijkversterking op Vlieland uit te voeren. Deze dijk ligt tegen de achtertuinen aan van de huizen aan de Dorpsstraat en moet het dorp beschermen tegen hoogwater van de Waddenzee. Op dit moment voldoet de dijk niet aan de veiligheidseisen. Daarom gaan we de dijk versterken.

DJI 0994

Rijnhaven

In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. 

Kopie Van Kopie Van Kopie Van Kopie Van Facebookpost (1) (1)

Ophogen bedrijventerrein Oosterhorn-zuid fase 2

Tijdens een feestelijke bijeenkomst hebben wij samen met Groningen Seaports het contract ondertekend voor het ophogen van het bedrijventerrein Oosterhorn-zuid, fase 2.

Project_Sheet_Grensmaas

Grensmaas

Het project Grensmaas stelt het Maasland veilig voor overstromingen en herstelt het natuurlijk evenwicht in en rond de Grensmaas. De drie hoofddoelstellingen van het project zijn rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding. Zowel de natuurontwikkeling als de hoogwaterbescherming worden mede gefinancierd door de winning van 54 miljoen ton grind.

BKN Asfalt (3)

Groot variabel onderhoud A15

Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A15 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A15 tussen knooppunt Ridderkerk-zuid en knooppunt Deil, in beide richtingen. Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

N206_luchtfoto_november2021-0015

RijnlandRoute N206 ir. G. Tjalmaweg

Als onderdeel van de RijnlandRoute wordt de ir. G. Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk vernieuwd en verbreed. Boskalis Nederland vervangt de huidige eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Naast de Torenvlietbrug over de Oude Rijn komt een nieuwe brug. Daardoor zijn er straks twee vaste bruggen, voor iedere rijrichting één.