Onze verhalen

Geselecteerde filters:
We passen de kaart van Nederland aan

Hypermodern meten met drone

Voor grondmetingen gebruikt Boskalis Nederland sinds kort een eigen drone. Klaar voor lancering Boskalis Nederland schafte de drone aan om ontoegankelijke gebieden, zoals de Marker Wadden, makkelijker te meten. De drone vliegt op 85 tot 120 meter hoogte en kan per dag ruim 2 kilometer terrein in kaart brengen. Onze officieel opgeleide dronepiloot Michiel Klomp bouwt met een surveyor op locatie de drone op en voert het vluchtplan in. Automatisch meten Als het vluchtplan klaar is, ‘gooit’ de surveyor het onbemande vliegtuigje de lucht in. Michiel staat met de afstandsbediening klaar om in te grijpen. Eenmaal in de lucht werkt de drone volautomatisch. Michiel: “Hij meet hoogtes en afstanden en maakt uitstekende luchtfoto’s. De drone stuurt zijn data aan het eind van de vlucht zelf naar onze laptop. De foto’s staan op de SD-kaart, die in het interieur van het drone zit.” Bonusfoto Als het vliegtuigje is geland, begint het rekenen met de metingen. “Eén uur vliegen is twee uur rekenen”, vertelt Michiel. “Als bijproduct levert de drone een mooie, grote gebiedsfoto. Opdrachtgevers zijn daar heel blij mee!”

Lees meer
We maken nieuwe natuur

Nieuw land maken: IJburg

Boskalis Nederland levert in 2020 een nieuw kunstmatig eiland op in het IJmeer. Vijf vragen aan projectmanager Strandeiland IJburg Marcel ter Wengel die met zijn team dit nieuwe stukje Amsterdam aanlegt. Waar dient Strandeiland IJburg voor? “Amsterdam IJburg is vol. Strandeiland IJburg biedt nieuwe ruimte voor wonen en recreatie.” Hoe maakt Boskalis Nederland nieuw land? “Onze schepen voeren zand aan uit het Markermeer en het IJsselmeer. We brengen steeds een halve meter zand aan en laten dat even rusten. Na circa vijftien lagen komt het zand boven het water uit. De grond is in het begin nog erg vochtig en kan in een paar jaar tijd nog zo’n drie meter zakken. Om dit proces te versnellen, halen we het water uit het zand met een speciale methode naar boven. De voorbereidingen voor huizenbouw, zoals de aanleg van riolering en wegen, kan zo al snel beginnen.” Waarom is dit typisch een klus voor Boskalis Nederland? Boskalis Nederland heeft veel ervaring met het maken van nieuw land. Drie mooie voorbeelden zijn Maasvlakte II , het herstel van het bijna weggespoelde Griend en de aanleg van MarkerWadden, de eilandengroep in het Markermeer. In Amsterdam legden we 22 hectare nieuw land aan voor het centrumeiland van IJburg. Dat deden we met zand uit de directe omgeving. Wat is de uitdaging van werken in dichtbevolkt Amsterdam? “Vooral bezoekers van buitenaf weten vaak niet dat er werkzaamheden plaatsvinden. Surfers, kajakkers en andere (onervaren) waterrecreanten kennen de betekenis van onze boeien en borden niet. En je kunt niet zien wat er onder water gebeurt. Om onveilige situaties en vertraging van het project te voorkomen, hebben we een patrouilleboot ingehuurd die recreanten in de gaten houdt.” Wat voor duurzame keuzes maakt Boskalis Nederland voor project Strandeiland IJburg? “Ook op dit project gaan we milieubewust te werk. Enkele van de grote binnenvaartschepen en baggerwerktuigen die we inzetten zijn verbouwd zodat de uitstoot van stikstof tot 90 procent is verminderd. Ook door biobrandstof te gebruiken beperken we de CO2-uitstoot. Het zijn dure maatregelen, maar het zijn investeringen in de toekomst. Boskalis Nederland én de opdrachtgever worden blij van de milieuwinst.” Naast het kunstmatige eiland zal Boskalis ook een natuurgebied aanleggen van ruim 3 hectare bestaande uit een rietlandschap en een mosselbank. Door het natuurgebied reeds in deze fase aan te leggen kan de natuur zich eerder ontwikkelen Een kijkje nemen bij de aanleg van Strandeiland IJburg?

Lees meer
We houden Nederland veilig

Dit is de Boskalis Way of Working


Sinds een paar jaar gebruikt Boskalis Nederland op elk project standaard de Boskalis Way of Working (WoW). Bedrijfsleider Johan van der Vorm legt uit hoe dit modulaire systeem werkt. En wat het oplevert: “Ons doel is voor iedereen meteen tastbaar." “Met WoW maken we projecten al in de voorbereidingsfase visueel", vertelt Johan. "Ons hele team en dat van de opdrachtgever weet zo waar we naartoe werken. We visualiseren projecten in modules en hangen ze letterlijk aan de muur. Zo ziet iedereen in een oogopslag hoe we elk onderdeel uiteindelijk gaan opleveren. Bovendien maakt het ons flexibeler. We kunnen losse modules waar nodig aanpassen of weglaten zonder de planning volledig om te gooien.” Eén taal Door WoW – dat is uitgedacht door onze eigen mensen - spreken we binnen Boskalis Nederland allemaal dezelfde taal. Het projectteam besluit gezamenlijk hoe het inrichtingsplan eruitziet. Zo is het doel tastbaar voor het hele team. Johan: “WoW bewees zijn diensten voor het eerst bij een grootschalig baggerproject aan de Nieuwe Waterweg en de Botlekhaven. Daar is in 26 weken vijf miljoen kuub bagger verwijderd. Om dat voor elkaar te krijgen, bespraken we tevoren onze aanpak met behulp van WoW-visuals. Door de plannen op deze manier te visualiseren, komt eventuele discussie in een vroeg stadium op gang. We maken al vooraf een gemeenschappelijke afspraak over de manier van opleveren. Dat is meteen een stevige basis voor een goed verloop van het project. Een goed begin, is het halve werk.” Kennismaken met onze Way of Working? Bel of mail Boskalis Nederland .

Lees meer
Back to top