Onze verhalen

Meest duurzame weg van Nederland in gebruik genomen
De uitdagende opdracht die Boskalis Nederland kreeg voor de N470 was het groot onderhoud plús het realiseren van een energietransitie. Het werk is afgerond, de weg is in gebruik genomen. Door besparing, het opwekken van duurzame energie en het verlagen en compenseren van CO2-uitstoot is de N470 nu een weg die niet alleen energie bespaart maar zelfs energie oplevert! Traject De N470 is een belangrijke schakel tussen de A4 Delft, de A13 langs Pijnacker Nootdorp naar Zoetermeer en de A12. Er zijn veel doorgangen, kruisingen en rotondes in dit traject dat door de stad loopt, door bedrijventerreinen, kassencomplexen maar ook een natuurgebied en de TU Delft campus. Groot onderhoud was nodig om de kwaliteit van de weg te verbeteren. Naast de geëiste maatregelen kreeg Boskalis Nederland de ruimte om zelf innovaties aan te dragen. De opdrachtgever koos voor duurzame maar ook beproefde methodes. Boskalis Nederland heeft veel ervaring met het toepassen van innovatieve duurzame oplossingen. Batterij Het is de eerste weg met een zelfvoorzienend energiesysteem. Groene energie wordt lokaal opgewekt, opgeslagen en gebruikt. De 220 zonnepanelen in het geluidsscherm, de ‘Energy wall’ bij Delfgauw wekken voldoende energie op om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien. Een grote batterij zorgt ervoor dat de stroom die overdag wordt opgewekt, ’s avonds gebruikt kan worden. Dit is een van 16 innovaties die de N470 over de hele lengte van 17 kilometer de duurzaamste weg van Nederland maken. De wegverlichting zelf is vervangen door energiezuinige LED-armaturen die ook nog eens kunnen dimmen als het ’s nachts rustig is op de weg. CO2 compensatie De N470 is CO 2 -negatief doordat de weg meer CO 2 compenseert dan dat er vrijkwam bij de werkzaamheden. Er is 1.600 ton CO 2 uitgestoten tijdens onze werkzaamheden aan de N470, terwijl tijdens het groot onderhoud en de levensduur van de weg ruim 5.000 ton CO 2 bespaard en gecompenseerd wordt met maatregelen in en rond de weg, zoals asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt, slimme verkeerslichten en natuurlijk het zelfvoorzienend energienetwerk langs de weg dat de lichtmasten en verkeerslichten van eigen duurzame stroom voorziet. Bijzondere toepassingen Energy Wall, die energie opwekt uit zonlichte en via windmolens Natuurvriendelijke vegetatie, de “Honey highway” Sedumbeplanting (vetplantjes) in de middenbermen Biobased reflectiepalen Rolweerstand verlagend asfalt Monitoren In dit project werkt Boskalis Nederland niet alleen samen met advies- en ingenieursbureau TAUW en Dynniq, specialist in energie en mobiliteit, maar ook met de TU Delft, die naast het tracé ligt. Hierdoor weten we nog meer wat bijvoorbeeld het effect is van een geluidsmaatregel. De komende jaren meten, innoveren, monitoren we op en langs de weg. Die kennis kunnen we ook weer toepassen voor onze andere projecten.

"Bewijzen dat wat we doen werkt"
Boskalis Nederland gebruikt bij aanbestedingsprocedures de eigen prestaties op voorgaande projecten. “Door niet alleen een aanpak voor te stellen, maar het effect ook te bewijzen, geven we de opdrachtgever nog meer vertrouwen in onze deskundigheid”, aldus Monique Thomas. Database met prestaties Monique legt uit hoe zij als coördinator Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) kan bewijzen dat Boskalis Nederland optimaal presteert: “De opdrachtgever wil bijvoorbeeld weten hoe we bij een project de belangen van de omgeving behartigen. Daar hadden we natuurlijk altijd al een goed antwoord op. Maar wat onze aanpak precies oplevert, kunnen we met onze nieuwe methode echt bewijzen. We houden al onze prestaties bij in een database met onze eigen metingsresultaten. Stel dat de omgevingstevredenheid minimaal een 8 moet zijn, dan kunnen we nu laten zien dat we bij voorgaande projecten inderdaad een 8 of hoger hebben gehaald.” Streven naar topcijfers Monique: “We vragen ons bij elk project af wat de relevante thema’s zijn, welke momenten bepalend zijn, hoe we gaan meten en welke resultaten we willen behalen. Door op die manier te denken, zijn we al op voorhand bezig met de vraag die we anders achteraf zouden stellen: ‘Wat hadden we beter kunnen doen?’ Vooraf al toewerken naar de hoogste cijfers bij metingen, dat motiveert om het extra goed te doen!”

Mobiel keuren: de tool van nu
Foto’s maken en de gemeten waarden bijschrijven. Dat was tijdrovend. Zeker omdat alle data daarna nog gedigitaliseerd moesten worden. Waarden waren soms moeilijk te lezen en fotolocaties onduidelijk. Op steeds meer projecten werken we nu met mobiel keuren. Zoals op het wegonderhoudsproject tussen Rotterdam en Stellendam: IVO N57 . Efficiënt en overzichtelijk Mobiel keuren levert veel extra overzicht op, er worden nooit meer keuringen overgeslagen en de data staan meteen op de juiste plek, vertelt uitvoerder infra Maarten bij de Vaate. Maarten: “Je zet keuringspapieren op basis van de planning klaar in de software en ziet in één oogopslag wat er wanneer gekeurd moet worden. Al je registraties worden direct vastgelegd, inclusief je exacte locatie. Nu staan we bij IVO N57 met tablets in de hand, in plaats van met pen en papier. Niet alleen in de uitvoering, maar ook in de af- en oplevering bespaart digitaal keuren een hoop tijd.”

Volop innovatiekracht op de N470
Boskalis Nederland werkt aan een uniek project: een weg die energie oplevert. Volop innovatiekracht op de N470. De veelgebruikte N470 tussen Delft en Zoetermeer was aan vernieuwing toe. Dit vernieuwen pakken we op een opvallend innovatieve manier aan. “Minimaal alle CO2 die is uitgestoten tijdens de werkzaamheden, hebben we over twaalf jaar gecompenseerd. De weg is na zeven jaar energieneutraal en we garanderen dat we in de jaren daarna door duurzame innovaties zelfs 164% van de CO2-uitstoot compenseren”, vertelt duurzaamheidsspecialist Annika Trignol. Energy Wall & Honey Highway Een paar van de innovaties voor de N470 op een rij: Een spectaculaire geluidswal, de ‘Energy Wall’, wekt zonne- en windenergie op. Ledverlichting in verkeerslichten zorgt voor besparing. Door ‘smart mobility’ hoeven vrachtauto’s minder te stoppen en besparen we brandstof. ‘Honey Highway’ met natuurvriendelijke vegetatie. Rolweerstandverlagend asfalt. Reflectiepalen gemaakt van duurzaam, biobased materiaal. Megabatterij voor bewustwording Om de bewustwording van weggebruikers te vergroten, komt langs de weg een oplaadbare “megabatterij”. Annika: “Door de grote, kleurige indicator zie je precies hoe ver de batterij is opgeladen en dus hoeveel energie er is opgewekt. De N470 is een prachtig project dat Boskalis Nederland nu al energie geeft.” Benieuwd naar de Energy Wall ,Honey Highway en andere innovaties aan de N470? Lees en kijk hier

Dit is de Boskalis Way of Working
Sinds een paar jaar gebruikt Boskalis Nederland op elk project standaard de Boskalis Way of Working (WoW). Bedrijfsleider Johan van der Vorm legt uit hoe dit modulaire systeem werkt. En wat het oplevert: “Ons doel is voor iedereen meteen tastbaar." “Met WoW maken we projecten al in de voorbereidingsfase visueel", vertelt Johan. "Ons hele team en dat van de opdrachtgever weet zo waar we naartoe werken. We visualiseren projecten in modules en hangen ze letterlijk aan de muur. Zo ziet iedereen in een oogopslag hoe we elk onderdeel uiteindelijk gaan opleveren. Bovendien maakt het ons flexibeler. We kunnen losse modules waar nodig aanpassen of weglaten zonder de planning volledig om te gooien.” Eén taal Door WoW – dat is uitgedacht door onze eigen mensen - spreken we binnen Boskalis Nederland allemaal dezelfde taal. Het projectteam besluit gezamenlijk hoe het inrichtingsplan eruitziet. Zo is het doel tastbaar voor het hele team. Johan: “WoW bewees zijn diensten voor het eerst bij een grootschalig baggerproject aan de Nieuwe Waterweg en de Botlekhaven. Daar is in 26 weken vijf miljoen kuub bagger verwijderd. Om dat voor elkaar te krijgen, bespraken we tevoren onze aanpak met behulp van WoW-visuals. Door de plannen op deze manier te visualiseren, komt eventuele discussie in een vroeg stadium op gang. We maken al vooraf een gemeenschappelijke afspraak over de manier van opleveren. Dat is meteen een stevige basis voor een goed verloop van het project. Een goed begin, is het halve werk.” Kennismaken met onze Way of Working? Bel of mail Boskalis Nederland .

PIM: de toekomst in asfalt
Acht grote Nederlandse wegenbouwbedrijven, waaronder Boskalis Nederland, hebben een uniform softwaresysteem ontwikkeld om realisatie en onderhoud van wegverhardingen te optimaliseren. Pavement Information Modelling (PIM) is een enorme stap in efficiëntie en procesbeheersing in asfalt, vertelt Berwich Sluer, manager Quality, Research en Support bij Boskalis Nederland. “Met de software van PIM volgen we het wegverhardingsproces digitaal, vanaf de ontwerpfase. We voeren alle gegevens over het project in: hoeveel asfalt er nodig is, welke mengsels we gaan gebruiken, welk materieel we daarvoor inzetten. Met PIM beschikken we altijd over actuele en juiste gegevens.” Tijdsbesparing PIM biedt nog veel meer voordelen, vertelt Berwich. “Bij een nieuw project kunnen we data hergebruiken, wat veel tijd bespaart én de kans op invoeringsfouten minimaliseert. Tussentijdse controles en keuringen? We verwerken ze direct in het systeem. Dat biedt overzicht voor onszelf als wegenbouwer, maar ook voor de opdrachtgever en andere betrokken partijen.” Efficiëntie in de hele keten PIM verbetert volgens Berwich de efficiëntie in de hele keten. “Asfaltaanvragen regelen we met PIM ook digitaal. Onze asfaltcoördinator logt in op de planning van de asfaltcentrale en ziet direct wanneer daar ruimte is. Zo verloopt de afstemming nog soepeler. Kortom: iedereen profiteert van PIM.” Lees meer over het toonaangevende asfaltlab van Boskalis Nederland