Geselecteerde filters:
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Geografisch ontwerp: 3D model integratie van verschillende disciplines

Onze afdeling Geografisch Ontwerp ontwikkelt zich voortdurend. Het 3D-model is daarbij steeds vaker de bron voor elk project. Door de steeds verdergaande integratie van verschillende disciplines staat het 3D-model vaker aan de bron van elk project. In het 3D-model van bijvoorbeeld een nieuwe dijk zijn naast geografische en geologische informatie bijvoorbeeld ook planning en kosten opgenomen. Verknoping van informatie De verknoping van informatie helpt bij de opzet, het ontwerp en de uitvoering van een project. Daarbij zitten de modellerende ontwerpers graag al vanaf het begin van een tender of project aan tafel. Zo kunnen we bijvoorbeeld duurzaamheidaspecten direct inbrengen en dat heeft voordelen. Blijkt lokale grond opnieuw inzetten haalbaar, dan weet je meteen wat dat betekent voor je kosten en planning. Ook tijdens de uitvoering is het gemodelleerde ontwerp enorm nuttig. Het model rekent bij een aanpassing alles direct door. Van 3D naar dynamisch model De opdracht van onze afdeling Geografisch Ontwerp is het 3D-model met steeds meer informatie te verrijken tot een parametrisch model. Dan kunnen we van inmeten en surveyen tot en met uitvoering en onderhoud ermee aan- en bijsturen. De verwachting is dat met de ontwikkeling van nieuwe (beheer)tools voor het dynamische model voor wegen, dijken, nieuwe natuur en landwinning steeds meer disciplines kunnen ondersteunen. Zo zijn we niet alleen ondersteunend met onze 3D-modellen, maar dragen onze geografisch ontwerpers ook bij aan een duurzame toekomst op land en water.

Lees meer
We houden Nederland bereikbaar

"Bewijzen dat wat we doen werkt"

Boskalis Nederland gebruikt bij aanbestedingsprocedures de eigen prestaties op voorgaande projecten. “Door niet alleen een aanpak voor te stellen, maar het effect ook te bewijzen, geven we de opdrachtgever nog meer vertrouwen in onze deskundigheid”, aldus Monique Thomas. Database met prestaties Monique legt uit hoe zij als coördinator Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) kan bewijzen dat Boskalis Nederland optimaal presteert: “De opdrachtgever wil bijvoorbeeld weten hoe we bij een project de belangen van de omgeving behartigen. Daar hadden we natuurlijk altijd al een goed antwoord op. Maar wat onze aanpak precies oplevert, kunnen we met onze nieuwe methode echt bewijzen. We houden al onze prestaties bij in een database met onze eigen metingsresultaten. Stel dat de omgevingstevredenheid minimaal een 8 moet zijn, dan kunnen we nu laten zien dat we bij voorgaande projecten inderdaad een 8 of hoger hebben gehaald.” Streven naar topcijfers Monique: “We vragen ons bij elk project af wat de relevante thema’s zijn, welke momenten bepalend zijn, hoe we gaan meten en welke resultaten we willen behalen. Door op die manier te denken, zijn we al op voorhand bezig met de vraag die we anders achteraf zouden stellen: ‘Wat hadden we beter kunnen doen?’ Vooraf al toewerken naar de hoogste cijfers bij metingen, dat motiveert om het extra goed te doen!”

Lees meer
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Virtueel plannen heeft de toekomst

Om optimaal samen te werken met onze opdrachtgever maakt Boskalis Nederland volop gebruik van innovatieve tools. Zoals een ingenieuze virtueel planner. Complexe projecten vragen om veel afstemming, vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. "Het is belangrijk dat ons hele team en dat van de opdrachtgever de actuele planning op het netvlies heeft. Met virtueel plannen kan dat", vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. Meerkosten en stress voorkomen "Complexe projecten vragen om optimale afstemming. Tussen opdrachtgever en projectteam en tussen verschillende bouwdisciplines. De planner is dan de spin in het web die alle activiteiten, partners en belangen in een logische volgorde plaatst. Met een sluitende planning voorkomt hij veel stress en meerkosten. Moderne planningssoftware zorgt voor het beste resultaat." Stap voor stap In de virtuele planning is alle informatie vertaald in een aantrekkelijk filmpje. Olaf: “Je ziet vanuit verschillende hoeken hoe een project stap voor stap wordt opgebouwd. Per moment zie je welke mensen en welk materieel worden ingezet. Het projectteam weet exact wat er te doen is. Daarnaast doet het overzicht dienst als een geweldig onderdeel van presentaties aan de opdrachtgever. Je kunt verschillende scenario’s tonen en zo afwegingen bij keuzes illustreren.”

Lees meer
We houden Nederland bereikbaar

Mobiel keuren: de tool van nu

Foto’s maken en de gemeten waarden bijschrijven. Dat was tijdrovend. Zeker omdat alle data daarna nog gedigitaliseerd moesten worden. Waarden waren soms moeilijk te lezen en fotolocaties onduidelijk. Op steeds meer projecten werken we nu met mobiel keuren. Zoals op het wegonderhoudsproject tussen Rotterdam en Stellendam: IVO N57 . Efficiënt en overzichtelijk Mobiel keuren levert veel extra overzicht op, er worden nooit meer keuringen overgeslagen en de data staan meteen op de juiste plek, vertelt uitvoerder infra Maarten bij de Vaate. Maarten: “Je zet keuringspapieren op basis van de planning klaar in de software en ziet in één oogopslag wat er wanneer gekeurd moet worden. Al je registraties worden direct vastgelegd, inclusief je exacte locatie. Nu staan we bij IVO N57 met tablets in de hand, in plaats van met pen en papier. Niet alleen in de uitvoering, maar ook in de af- en oplevering bespaart digitaal keuren een hoop tijd.”

Lees meer
We passen de kaart van Nederland aan

Hypermodern meten met drone

Voor grondmetingen gebruikt Boskalis Nederland sinds kort een eigen drone. Klaar voor lancering Boskalis Nederland schafte de drone aan om ontoegankelijke gebieden, zoals de Marker Wadden, makkelijker te meten. De drone vliegt op 85 tot 120 meter hoogte en kan per dag ruim 2 kilometer terrein in kaart brengen. Onze officieel opgeleide dronepiloot Michiel Klomp bouwt met een surveyor op locatie de drone op en voert het vluchtplan in. Automatisch meten Als het vluchtplan klaar is, ‘gooit’ de surveyor het onbemande vliegtuigje de lucht in. Michiel staat met de afstandsbediening klaar om in te grijpen. Eenmaal in de lucht werkt de drone volautomatisch. Michiel: “Hij meet hoogtes en afstanden en maakt uitstekende luchtfoto’s. De drone stuurt zijn data aan het eind van de vlucht zelf naar onze laptop. De foto’s staan op de SD-kaart, die in het interieur van het drone zit.” Bonusfoto Als het vliegtuigje is geland, begint het rekenen met de metingen. “Eén uur vliegen is twee uur rekenen”, vertelt Michiel. “Als bijproduct levert de drone een mooie, grote gebiedsfoto. Opdrachtgevers zijn daar heel blij mee!”

Lees meer
Wij hebben altijd een innovatieve en duurzame oplossing

Risico’s in kaart met nieuwe app


Bij elke tender of project brengt Boskalis Nederland kansen en risico’s in kaart. Betrokken teams hingen de resultaten van risicosessies voorheen letterlijk op papier aan de muur. “Nu gebruiken we hiervoor een app”, vertelt Robert Jansen, coördinator van de vakgroep Kans- & Risicomanagement. “De app heeft vijf belangrijke voordelen boven de oude methode.” 1. Meer betrokkenheid “Alle deelnemers geven online hun mening over hoe groot ze risico’s en kansen achten. De kans is hiermee kleiner dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn.” 2. Actueel inzicht in data “De app telt de meningen van alle aanwezigen bij de risicosessie en geeft het resultaat direct overzichtelijk weer in een kleurrijke grafiek. De app kan ook de verschillen voor en na beheersmaatregelen aantonen.” 3. Efficiënt en risicobewust “Aan de hand van de grafiek kunnen deelnemers aan de sessie meteen gericht discussiëren over de uitkomst. Bij (grote) afwijkingen wordt zo sneller duidelijk wat nu écht het risico is. Zo groeit het risicobewustzijn onder deelnemers.” 4. Snel “Na afloop van de risicosessie zijn gegevens direct beschikbaar voor verdere toepassing.” 5. Digitale integratie “We kunnen de app koppelen aan andere digitale hulpmiddelen. Zo kan de app binnenkort communiceren met software die Boskalis Nederland gebruikt om de voortgang van (bouw)projecten te meten.”

Lees meer
Back to top