
Hypermodern meten met drone
Voor grondmetingen gebruikt Boskalis Nederland sinds kort een eigen drone. Klaar voor lancering Boskalis Nederland schafte de drone aan om ontoegankelijke gebieden, zoals de Marker Wadden, makkelijker te meten. De drone vliegt op 85 tot 120 meter hoogte en kan per dag ruim 2 kilometer terrein in kaart brengen. Onze officieel opgeleide dronepiloot Michiel Klomp bouwt met een surveyor op locatie de drone op en voert het vluchtplan in. Automatisch meten Als het vluchtplan klaar is, ‘gooit’ de surveyor het onbemande vliegtuigje de lucht in. Michiel staat met de afstandsbediening klaar om in te grijpen. Eenmaal in de lucht werkt de drone volautomatisch. Michiel: “Hij meet hoogtes en afstanden en maakt uitstekende luchtfoto’s. De drone stuurt zijn data aan het eind van de vlucht zelf naar onze laptop. De foto’s staan op de SD-kaart, die in het interieur van het drone zit.” Bonusfoto Als het vliegtuigje is geland, begint het rekenen met de metingen. “Eén uur vliegen is twee uur rekenen”, vertelt Michiel. “Als bijproduct levert de drone een mooie, grote gebiedsfoto. Opdrachtgevers zijn daar heel blij mee!”

Risico’s in kaart met nieuwe app
Bij elke tender of project brengt Boskalis Nederland kansen en risico’s in kaart. Betrokken teams hingen de resultaten van risicosessies voorheen letterlijk op papier aan de muur. “Nu gebruiken we hiervoor een app”, vertelt Robert Jansen, coördinator van de vakgroep Kans- & Risicomanagement. “De app heeft vijf belangrijke voordelen boven de oude methode.” 1. Meer betrokkenheid “Alle deelnemers geven online hun mening over hoe groot ze risico’s en kansen achten. De kans is hiermee kleiner dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn.” 2. Actueel inzicht in data “De app telt de meningen van alle aanwezigen bij de risicosessie en geeft het resultaat direct overzichtelijk weer in een kleurrijke grafiek. De app kan ook de verschillen voor en na beheersmaatregelen aantonen.” 3. Efficiënt en risicobewust “Aan de hand van de grafiek kunnen deelnemers aan de sessie meteen gericht discussiëren over de uitkomst. Bij (grote) afwijkingen wordt zo sneller duidelijk wat nu écht het risico is. Zo groeit het risicobewustzijn onder deelnemers.” 4. Snel “Na afloop van de risicosessie zijn gegevens direct beschikbaar voor verdere toepassing.” 5. Digitale integratie “We kunnen de app koppelen aan andere digitale hulpmiddelen. Zo kan de app binnenkort communiceren met software die Boskalis Nederland gebruikt om de voortgang van (bouw)projecten te meten.”

Biobrandstoffen, de duurzame keuze
Boskalis Nederland bespaart tonnen CO2-uitstoot door gebruik te maken van biobrandstoffen. Volledig fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzamere mengsels. Om wat voor biobrandstof gaat het? De biobrandstofmengsels die we gebruiken worden gedeeltelijk gewonnen uit duurzame reststromen. Zo bestaat een mengsel bijvoorbeeld voor 50% uit een restproduct uit de papierindustrie. Een andere variant bestaat voor 30% uit afgewerkte frituurolie. Door deze reststromen te hergebruiken, bespaart Boskalis Nederland flink op fossiele brandstof. Grondstoffen uit de voedselketen, zoals palmolie, worden nadrukkelijk gemeden. Zo hoeft voor de biobrandstoffen geen enkele boom te worden omgehakt. Waarvoor gebruikt Boskalis Nederland biobrandstof? De schepen van Boskalis Nederland varen probleemloos op biobrandstofmengsels. Ook onze vrachtwagens en grondverzetmaterieel rijden op duurzame alternatieve brandstof. Nieuwe brandstof, nieuwe machines? Om op biobrandstof te draaien, hoeven we de huidige machines niet aan te passen. Boskalis Nederland kan probleemloos overschakelen op duurzamere brandstoffen, zonder ingrijpende en milieubelastende aanpassingen aan het materieel. Wat is de milieuwinst? Door gebruik van biobrandstoffen besparen we elk jaar tonnen CO2-uitstoot. Bij een project van een half jaar in 2016, bespaarde één schip al 561 ton aan CO2-uitstoot. Wat is de duurzame ambitie van Boskalis Nederland? Boskalis Nederland heeft als ambitie om binnen vijf jaar de uitstoot van CO2 van het eigen materieel met 35% te reduceren. Lees hier meer over onze ambitie op het gebied van duurzaamheid.