
Unieke veiligheidstraining voor Havenbedrijf
Havenbedrijf Rotterdam schakelde Boskalis Nederland in om tachtig werknemers een veiligheidstraining te geven op het project Amaliaviaduct. Volgens projectmanager Pim van Veenendaal is het de manier om onveilige situaties te voorkomen. “We willen allemaal dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig naar huis gaat.” Samen risico’s verkleinen Het werk vindt plaats op de drukke Maasvlakte. Pim gaf daar een lezing met de insteek: Wat kan het Havenbedrijf anders doen om de bouw voor Boskalis Nederland veiliger te maken? De boodschap was helder. “Om een werk te verwezenlijken nemen we soms risicovolle stappen. Door al vanaf de ontwerpfase samen te werken, kunnen we per situatie tot de veiligste oplossing komen. Zo spreken we nu bijvoorbeeld naar wens van het Havenbedrijf af om bepaalde voorzetwanden al vooraf te plaatsen. Onveilige situaties bij achteraf plaatsen voorkomen we zo.” Juiste aanpak Een ander onderdeel van Pims training vond buiten plaats. “We maakten een rondje over de werkplaats om onveilige situaties te laten zien en deelden onze visies. Door een open discussie met elkaar te voeren, kwamen we tot overeenstemming over de juiste aanpak voor de toekomst.” Wil je weten hoe Boskalis Nederland onveilige situaties op de werkplaats voorkomt? Lees ….

Virtueel plannen heeft de toekomst
Om optimaal samen te werken met onze opdrachtgever maakt Boskalis Nederland volop gebruik van innovatieve tools. Zoals een ingenieuze virtueel planner. Complexe projecten vragen om veel afstemming, vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. "Het is belangrijk dat ons hele team en dat van de opdrachtgever de actuele planning op het netvlies heeft. Met virtueel plannen kan dat", vertelt Olaf Zomers, coördinator Planning. Meerkosten en stress voorkomen "Complexe projecten vragen om optimale afstemming. Tussen opdrachtgever en projectteam en tussen verschillende bouwdisciplines. De planner is dan de spin in het web die alle activiteiten, partners en belangen in een logische volgorde plaatst. Met een sluitende planning voorkomt hij veel stress en meerkosten. Moderne planningssoftware zorgt voor het beste resultaat." Stap voor stap In de virtuele planning is alle informatie vertaald in een aantrekkelijk filmpje. Olaf: “Je ziet vanuit verschillende hoeken hoe een project stap voor stap wordt opgebouwd. Per moment zie je welke mensen en welk materieel worden ingezet. Het projectteam weet exact wat er te doen is. Daarnaast doet het overzicht dienst als een geweldig onderdeel van presentaties aan de opdrachtgever. Je kunt verschillende scenario’s tonen en zo afwegingen bij keuzes illustreren.”

Hypermodern meten met drone
Voor grondmetingen gebruikt Boskalis Nederland sinds kort een eigen drone. Klaar voor lancering Boskalis Nederland schafte de drone aan om ontoegankelijke gebieden, zoals de Marker Wadden, makkelijker te meten. De drone vliegt op 85 tot 120 meter hoogte en kan per dag ruim 2 kilometer terrein in kaart brengen. Onze officieel opgeleide dronepiloot Michiel Klomp bouwt met een surveyor op locatie de drone op en voert het vluchtplan in. Automatisch meten Als het vluchtplan klaar is, ‘gooit’ de surveyor het onbemande vliegtuigje de lucht in. Michiel staat met de afstandsbediening klaar om in te grijpen. Eenmaal in de lucht werkt de drone volautomatisch. Michiel: “Hij meet hoogtes en afstanden en maakt uitstekende luchtfoto’s. De drone stuurt zijn data aan het eind van de vlucht zelf naar onze laptop. De foto’s staan op de SD-kaart, die in het interieur van het drone zit.” Bonusfoto Als het vliegtuigje is geland, begint het rekenen met de metingen. “Eén uur vliegen is twee uur rekenen”, vertelt Michiel. “Als bijproduct levert de drone een mooie, grote gebiedsfoto. Opdrachtgevers zijn daar heel blij mee!”

Risico’s in kaart met nieuwe app
Bij elke tender of project brengt Boskalis Nederland kansen en risico’s in kaart. Betrokken teams hingen de resultaten van risicosessies voorheen letterlijk op papier aan de muur. “Nu gebruiken we hiervoor een app”, vertelt Robert Jansen, coördinator van de vakgroep Kans- & Risicomanagement. “De app heeft vijf belangrijke voordelen boven de oude methode.” 1. Meer betrokkenheid “Alle deelnemers geven online hun mening over hoe groot ze risico’s en kansen achten. De kans is hiermee kleiner dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn.” 2. Actueel inzicht in data “De app telt de meningen van alle aanwezigen bij de risicosessie en geeft het resultaat direct overzichtelijk weer in een kleurrijke grafiek. De app kan ook de verschillen voor en na beheersmaatregelen aantonen.” 3. Efficiënt en risicobewust “Aan de hand van de grafiek kunnen deelnemers aan de sessie meteen gericht discussiëren over de uitkomst. Bij (grote) afwijkingen wordt zo sneller duidelijk wat nu écht het risico is. Zo groeit het risicobewustzijn onder deelnemers.” 4. Snel “Na afloop van de risicosessie zijn gegevens direct beschikbaar voor verdere toepassing.” 5. Digitale integratie “We kunnen de app koppelen aan andere digitale hulpmiddelen. Zo kan de app binnenkort communiceren met software die Boskalis Nederland gebruikt om de voortgang van (bouw)projecten te meten.”

Biobrandstoffen, de duurzame keuze
Boskalis Nederland bespaart tonnen CO2-uitstoot door gebruik te maken van biobrandstoffen. Volledig fossiele brandstoffen maken plaats voor duurzamere mengsels. Om wat voor biobrandstof gaat het? De biobrandstofmengsels die we gebruiken worden gedeeltelijk gewonnen uit duurzame reststromen. Zo bestaat een mengsel bijvoorbeeld voor 50% uit een restproduct uit de papierindustrie. Een andere variant bestaat voor 30% uit afgewerkte frituurolie. Door deze reststromen te hergebruiken, bespaart Boskalis Nederland flink op fossiele brandstof. Grondstoffen uit de voedselketen, zoals palmolie, worden nadrukkelijk gemeden. Zo hoeft voor de biobrandstoffen geen enkele boom te worden omgehakt. Waarvoor gebruikt Boskalis Nederland biobrandstof? De schepen van Boskalis Nederland varen probleemloos op biobrandstofmengsels. Ook onze vrachtwagens en grondverzetmaterieel rijden op duurzame alternatieve brandstof. Nieuwe brandstof, nieuwe machines? Om op biobrandstof te draaien, hoeven we de huidige machines niet aan te passen. Boskalis Nederland kan probleemloos overschakelen op duurzamere brandstoffen, zonder ingrijpende en milieubelastende aanpassingen aan het materieel. Wat is de milieuwinst? Door gebruik van biobrandstoffen besparen we elk jaar tonnen CO2-uitstoot. Bij een project van een half jaar in 2016, bespaarde één schip al 561 ton aan CO2-uitstoot. Wat is de duurzame ambitie van Boskalis Nederland? Boskalis Nederland heeft als ambitie om binnen vijf jaar de uitstoot van CO2 van het eigen materieel met 35% te reduceren. Lees hier meer over onze ambitie op het gebied van duurzaamheid.

Amaliaviaduct: kunstwerk met grote K
Het Amaliaviaduct is niet zomaar een kunstwerk. Het bekende architectenbureau Zwarts & Jansma Architects ontwierp het viaduct vanuit de gedachte dat het optimaal in het landschap moet passen. Ze kozen voor lange, vloeiende lijnen en dubbele kromming van de betonnen elementen. Het lijkt net een massieve wand: wie langs de 600 meter rijdt, ziet geen voegen. Werkvoorbereiders Civiel, Kevin Terpstra en Pim van Veenendaal werkten voor Boskalis Nederland aan het Amaliaviaduct op Maasvlakte 2. “Dit is uniek in Nederland.” Piepschuimbekisting Voor de gekromde elementen liet Boskalis Nederland speciale bekisting van piepschuim maken. Precies zoals in het 3D-model zijn de vormen en raakvlakken buiten gerealiseerd. De afwerking voldoet aan CUR 100 en is super strak. “We hebben het heel goed voorbereid”, zegt Pim. “Veel aandacht in de ontwerpfase voorkomt problemen later in het project.” Innovatieve bouwstof Uniek aan dit project was ook de methode met gewapende grond. Kevin: “Vanuit EMM hebben we doeken geplaatst met Beaumix ertussen. De opdrachtgever was eerst afwachtend over deze nieuwe werkwijze. Maar het viaduct wordt nu in de media geprezen om de duurzaamheid van de techniek.” Integraal in eigen huis Voor Boskalis Nederland was dit het eerste echte integrale project, in eigen huis bedacht, ontworpen en uitgevoerd. Projectmanager Pim: “Veel van onze specialisten hebben hier op meerdere plekken in het land aan gewerkt. EMM bouwde de grondconstructie, civiel deed het beton, onze asfaltploegen deden hun werk en kerngebied infra bracht de wegen aan. Als die elementen dan bij elkaar gebracht worden en precies op elkaar moeten aansluiten is dat echt een spannend moment.” En het is gelukt, daar zijn architect, opdrachtgever, aannemer en weggebruikers het over eens. “Dit is een kunstwerk met een grote K.” Nieuwsgierig naar het resultaat? Bekijk het viaduct hier