
Unieke CROW Infradag bij QRS van Boskalis Nederland
Afgelopen donderdag 10 november waren deelnemers van de CROW Infradag 2022 welkom op de splinternieuwe locatie van Boskalis Nederland QRS, onze specialistische kennisafdeling van wegenbouw, verhardingen en het wegenbouwlaboratorium. Deze speciale dag werd georganiseerd voor iedereen die binnen de infrasector actief is. Visitekaartje Het programma vond plaats in het QRS kantoor en laboratorium en toepasselijk op schepen aan de kade. Een uitmuntende gelegenheid voor aanwezigen om in verschillende sessies inhoudelijke kennis en ontwikkelingen op infrastructuur uit te wisselen. Tijdens de rondleidingen was er veel interesse voor de activiteiten van onze QRS op thema’s als onderzoek, innovatie, procesontwikkeling en duurzaamheidsdoelen. Samen met de organisatie van CROW kijken we tevreden terug op een geslaagde dag met veel complimenten zoals: “goeie dag vandaag! Mooi visitekaartje hebben jullie afgegeven..!”. Meer weten over alle kennis, research en het specialisme van QRS? Neem contact op met Berwich Sluer of Natascha Poeran. Kijk ook: video QRS_datarijk asfaltproces Foto: Michel Haubrich

SROI: Omwonenden werken mee aan N206
Als onderdeel van de RijnlandRoute vernieuwen en verbreden we de N206 tussen Leiden en Katwijk. We vervangen de eenbaansweg door een deels verdiepte weg met twee rijbanen en dubbele rijstroken. Een bijzonder project, ook omdat we geholpen worden door omwonenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onze bouwketen op het werkterrein van de RijnlandRoute in Valkenburg worden al sinds het begin van het project in 2019 schoongehouden door medewerkers van Provalu, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook bij de lunch helpen deze medewekers onze collega’s. Boskalis Nederland vindt het belangrijk om iedereen een kans te bieden op een goede werkplek. Sociaal maatschappelijk ondernemen is voor ons een vast onderdeel.voor goed werkgeverschap.

Innovatie nieuw en duurzaam asfalt bij onderhoud A348
Deze zomer krijgt de A348 tussen Arnhem en Dieren een nieuw en duurzaam asfalt. Dit asfalt bestaat voor 98% uit gerecycled asfalt en komt in beide richtingen op 1 rijstrook van de A348. Dit is een van de vele resultaten uit de gezamenlijke zoektocht van provincie Gelderland en Boskalis Nederland naar een zo duurzaam mogelijke A348. Vertrekpunt is beheer en onderhoud van de bestaande weg met zo min mogelijk CO 2 -uitstoot, zo circulair mogelijk en met zoveel mogelijk aandacht voor waterveiligheid en natuur. Via een mobiele centrale genaamd Helice, die werkt met een verwarmde afgesloten vijzel met thermische olie, wordt nieuw asfalt uit gerecycled asfalt geproduceerd. Deze thermische olie is elektrisch te verwarmen en werkt door het gesloten systeem erg energiezuinig. Hierdoor vermindert de uitstoot van CO 2 en overlast door andere emissies. Met deze techniek van ARP Engineering BV en Boskalis Nederlandis is een prototype opgebouwd nabij de A348. Na afloop van het groot onderhoud wordt de proefopstelling afgebroken. Willem van Biljouw, bedrijfsleider Boskalis Nederland: “We kunnen nu onze innovatie voor het eerst in de praktijk demonstreren. Er is nog veel te ontwikkelen en te onderzoeken maar met deze eerste toepassing zetten we een ontwikkeling in gang die niet meer te stoppen is. Daar zijn we van overtuigd!”

Online NINA veiligheidstrainingen
De veiligheid van onze medewerkers is voor ons een kernwaarde. Ons doel: No Injuries No Accidents. NINA ligt verweven in onze bedrijfscultuur en wordt ondersteund door ‘Values en Rules’. Alle medewerkers en onze onderaannemers worden geacht deze waarden en regels ter harte te nemen. Daarom volgen onze medewerkers regelmatig NINA trainingen. Vanwege de COVID-19 maatregelen zijn de veiligheidstrainingen momenteel online. Menno van der Ploeg, directeur projecten bij Boskalis Nederland en Jan Tetteroo, assistent uitvoerder, namen onlangs deel aan de online NINA Management training. Ook online kun je elkaar inspireren en enthousiasmeren Beiden waren positief verrast door de opzet en interactie in de training. De online NINA Management training begint met een algemeen gedeelte waar collega’s met NINA en met elkaar kennismaken, waarna de deelnemers in groepjes doorpraten in ‘break-out rooms’. De kern van het programma bestaat uit het bespreken van persoonlijke veiligheidsdilemma’s en -situaties. Stimuleren Vooraf was Menno vooral nieuwsgierig naar hoe collega’s vanuit de organisatie met NINA omgaan in hun dagelijkse praktijk. “Boskalis is value-driven en stimuleert het goede gesprek over veiligheid. Veiligheidsregels kun je maar op één manier uitleggen. Values vragen meer van het individu. Ik merk dat je juist daardoor gaat nadenken over de bedoeling ervan.” Het mooie vindt hij dat de training dezelfde open sfeer had die zo belangrijk is voor de werkvloer. Deze training doet vrijwel niet onder voor een fysieke training.” Verhalen delen Dat is ook de ervaring van Jan. “Als je in de break-out room bij elkaar komt, voelt dat hetzelfde als wanneer je met z’n vieren fysiek rond de tafel gaat zitten.” Hij heeft veel geleerd van de input van collega’s uit andere disciplines, andere delen van de wereld. De training was voor Menno een bevestiging hoe belangrijk het is om verhalen te delen. “Ook als er een bijna-ongeval is gebeurd, moeten we de tijd nemen om het verhaal te vertellen. “

Meest duurzame weg van Nederland in gebruik genomen
De uitdagende opdracht die Boskalis Nederland kreeg voor de N470 was het groot onderhoud plús het realiseren van een energietransitie. Het werk is afgerond, de weg is in gebruik genomen. Door besparing, het opwekken van duurzame energie en het verlagen en compenseren van CO2-uitstoot is de N470 nu een weg die niet alleen energie bespaart maar zelfs energie oplevert! Traject De N470 is een belangrijke schakel tussen de A4 Delft, de A13 langs Pijnacker Nootdorp naar Zoetermeer en de A12. Er zijn veel doorgangen, kruisingen en rotondes in dit traject dat door de stad loopt, door bedrijventerreinen, kassencomplexen maar ook een natuurgebied en de TU Delft campus. Groot onderhoud was nodig om de kwaliteit van de weg te verbeteren. Naast de geëiste maatregelen kreeg Boskalis Nederland de ruimte om zelf innovaties aan te dragen. De opdrachtgever koos voor duurzame maar ook beproefde methodes. Boskalis Nederland heeft veel ervaring met het toepassen van innovatieve duurzame oplossingen. Batterij Het is de eerste weg met een zelfvoorzienend energiesysteem. Groene energie wordt lokaal opgewekt, opgeslagen en gebruikt. De 220 zonnepanelen in het geluidsscherm, de ‘Energy wall’ bij Delfgauw wekken voldoende energie op om 323 lichtmasten en 225 verkeerslichten langs de weg van stroom te voorzien. Een grote batterij zorgt ervoor dat de stroom die overdag wordt opgewekt, ’s avonds gebruikt kan worden. Dit is een van 16 innovaties die de N470 over de hele lengte van 17 kilometer de duurzaamste weg van Nederland maken. De wegverlichting zelf is vervangen door energiezuinige LED-armaturen die ook nog eens kunnen dimmen als het ’s nachts rustig is op de weg. CO2 compensatie De N470 is CO 2 -negatief doordat de weg meer CO 2 compenseert dan dat er vrijkwam bij de werkzaamheden. Er is 1.600 ton CO 2 uitgestoten tijdens onze werkzaamheden aan de N470, terwijl tijdens het groot onderhoud en de levensduur van de weg ruim 5.000 ton CO 2 bespaard en gecompenseerd wordt met maatregelen in en rond de weg, zoals asfalt dat de rolweerstand van autobanden verlaagt, slimme verkeerslichten en natuurlijk het zelfvoorzienend energienetwerk langs de weg dat de lichtmasten en verkeerslichten van eigen duurzame stroom voorziet. Bijzondere toepassingen Energy Wall, die energie opwekt uit zonlichte en via windmolens Natuurvriendelijke vegetatie, de “Honey highway” Sedumbeplanting (vetplantjes) in de middenbermen Biobased reflectiepalen Rolweerstand verlagend asfalt Monitoren In dit project werkt Boskalis Nederland niet alleen samen met advies- en ingenieursbureau TAUW en Dynniq, specialist in energie en mobiliteit, maar ook met de TU Delft, die naast het tracé ligt. Hierdoor weten we nog meer wat bijvoorbeeld het effect is van een geluidsmaatregel. De komende jaren meten, innoveren, monitoren we op en langs de weg. Die kennis kunnen we ook weer toepassen voor onze andere projecten.

Beaumix: circulaire bouwstof
Uit bodemas ontwikkelde Boskalis Nederland een circulaire bouwstof: Beaumix. Rijkswaterstaat civieltechnisch valideerde in 2018 Beaumix officieel als innovatief ophoogmateriaal. Uit afval AEC-bodemas is het restproduct van afval dat wordt verbrand in Afval Energie Centrales. De AEC-bodemas vormt de basis van Beaumix. Na uitgebreide behandeling van vervuilde bodemas is het een niet vormgegeven bouwstof die vrij kan worden gebruikt in de infra. Beaumix wordt veel gebruikt als aanvul- en ophoogmateriaal in wegenprojecten van Boskalis Nederland zoals het Prinses Amaliaviaduct. Circulair en ijzersterk Boskalis Environmental produceert deze ijzersterke bouwstof en maakt meteen nuttig gebruik van de AEC-bodemas. Om circulariteit nog verder te bevorderen, wordt bij de productie zoveel mogelijk metalen uit de as gehaald. Dat is milieuwinst, want deze metalen hoeven niet meer gewonnen te worden. Boskalis Nederland zet Beaumix zoveel mogelijk in op eigen projecten maar levert deze bouwstof ook aan derden. Binnen Boskalis Nederland kennen we de fysische eigenschappen en ondersteunen we ook klanten (technisch) bij het gebruik van deze duurzame bouwstof. Benieuwd op welke projecten Boskalis Nederland de innovatieve bouwstof Beaumix toepast? Bekijk: Prinses Amaliaviaduct Tractaatweg