Het ophogen van de Roggenplaat in de Oosterschelde is nodig om ervoor te zorgen dat vogels en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken.Met onze sleephopperzuiger hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water.

De Roggenplaat is de grootste en meest voedselrijke zandplaat in de Oosterschelde. Het is een ‘oase’ voor trekvogels en zeehonden die uit willen rusten. Sinds de bouw van de Oosterscheldekering is de stroming echter minder sterk dan voorheen. Daardoor is geen natuurlijke zandopbouw meer op de platen. Ze kalven juist af. Bij hoog water, twee keer per dag gaat de volledige plaat onder water. Vooral tijdens een flinke storm verdwijnt er veel zand in de naastgelegen geulen. Zo wordt het leefgebied voor zeehonden en vogels steeds kleiner. 

Zandophopingen
Om die zandhonger te compenseren, hebben we in opdracht van Rijkwaterstaat in samenspraak met Natuurmonumenten 1,3 miljoen kubieke meter zand opgespoten. De plaat is opgehoogd om ervoor te zorgen dat vogels  en zeehonden langer voedsel kunnen zoeken. Met de sleephopperzuiger Strandway hebben we op zeven verschillende plaatsen centraal op de Roggenplaat zandophopingen aangebracht. Die zorgen ervoor dat de plaat langer droog blijft bij opkomend water. Één ervan is bedoeld als natuurcompensatie voor de bouw van vooroeververdedigingen in de Oosterschelde en Westerschelde. 

Video
Bekijk de prachtige beelden van de Roggenplaat en onze werkzaamheden. Onder meer projectmanager Corné Appelo vertelt over de uitdagingen van dit werk en hoe we het aangepakt hebben. ​De video is in samenmerking met de opdrachtgevers en andere betrokken partijen tot stand gekomen.

Gerelateerde projecten

Back to top