PREVIEW

PUMA, Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte, is een samenwerkingsverband van de waterbouwers Boskalis en Van Oord. Het consortium realiseert in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam tussen 2008 en 2013 het eerste gedeelte van Maasvlakte 2 - de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Deze nieuwe zone zal 2.000 hectare nieuw land omvatten, ongeveer even groot als de totale oppervlakte van de luchthaven Schiphol. De helft van het gebied zal het land worden voor een toekomstige industrieterrein.

 

 

De eerste fase van Maasvlakte 2 omvat 700 hectare nieuw haventerrein. De havenbekkens worden tot -20m NAP uitgediept, zodat ook de grootste containerschepen kunnen afmeren.

 

 

 

Een belangrijk onderdeel van het project is de aanleg van de totale zeewering. Deze wordt circa 11 kilometer lang en bestaat uit een harde (stenen) en een zachte (duinen) sectie. De 3,5 km harde gedeelte vereist 20.000 betonblokken, die elk een gewicht hebben van ongeveer 40.000 kg en 7 miljoen ton gebroken rots, waarvan 1,5 miljoen ton wordt hergebruikt uit de bestaande zeewering van Maasvlakte 1 en 5,5 miljoen ton wordt geïmporteerd uit steengroeven in Noord-West-Europa (voornamelijk uit Noorwegen). PUMA beheert tevens de bouw van de kaaimuren, de spoorwegen en wegen voor het Maasvlakte 2-project.

Gerelateerde projecten

Back to top