Op 11 december 2012 heeft Rijkswaterstaat de opdracht voor de uitvoering van het project Omlegging A9 Badhoevedorp definitief gegund aan Combinatie BadhoeverBogen. De aannemerscombinatie bestaat uit de bedrijven VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

De nieuwe A9 wordt circa 600 meter ten zuiden van het dorp Badhoevedorp gelegd. Het nieuwe tracé wordt uitgebreid naar 3 rijstroken en een vluchtstrook in beide richtingen. Om de omlegging te kunnen realiseren, worden er 10 viaducten gebouwd variërend in lengte van 30 tot 170 meter en 12 tot 90 meter breed. De meest tot de verbeelding sprekende werkzaamheden zijn de aanleg van 2 viaducten over de A4 en over de Schiphol spoorlijn. Ook komt er een onderdoorgang voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV).

De doorstroming bij knooppunt Badhoevedorp zal sterk verbeteren, doordat het bestaande klaverblad vervangen wordt door een nieuw knooppunt. Door alle verbeteringen blijven economisch belangrijke gebieden, als Schiphol en Amsterdam, ook in de toekomst goed bereikbaar.

Bijzonder aan dit project is dat een nieuw stuk snelweg wordt aangelegd om een bestaande snelweg vanuit het hart van een dorp te kunnen verwijderen. De A9 wordt circa 600 meter ten zuiden van het dorp gelegd. Het nieuwe tracé wordt uitgebreid naar 3 rijstroken en een vluchtstrook in beide richtingen.

Gerelateerde projecten

Back to top